Przedmiotem operacji jest produkcja miodu o podwyższonej jakości, bez użycia substancji aktywnych (amitrazy) do zwalczania warrozy, poprzez stworzenie odpowiednich warunków dobrostanu dla pszczół i upraw miododajnych oraz zapewnienie użytków i warunków glebowych dla uzyskania walorów pro-zdrowotnych i dobrej klasy cenowej. W trakcie realizacji projektu powstaną innowacyjne mini-pasieki z automatyczną miodarką. Oprócz zapewnienia dobrostanu pszczół, dzięki swojej nowatorskiej konstrukcji i technologii oraz wysokiej efektywności energetycznej, będą przystosowane do jednoosobowej obsługi nie wymagającej znacznego wysiłku fizycznego. Zostanie przebadane użycie ilastego minerału – wermikulitu, który będzie wykorzystany do izolacji uli. Poza analizą wemikulitu jako materiału izolacyjnego, będzie również przebadana jego skuteczność jako nośnika do podania kwasu szczawiowego przeciwko warrozie.
Ule będą posiadały innowacyjną konstrukcję, z kontrolowanymi warunkami i automatyczną regulacją miniklimatu. Według założeń projektu, konstrukcja uli (nie będzie w nich szkodliwej dla pszczół nadmiernej wilgoci), pozwoli bez użycia środków chemicznych na znaczne ograniczenie, a nawet zwalczenie warrozy – jednej z najgroźniejszych chorób pasożytniczych pszczół. W trakcie przeprowadzonych badań zostaną opracowane specjalne mieszanki nasion do uzyskania wysokiej jakości pożytków. Zostaną również wdrożone nowatorskie metody marketingu miodu naturalnego z kontrolowanej w pełni produkcji prozdrowotnej w oparciu o elementy tzw. grywalizacji. Powstanie społeczność internetowa zainteresowana problematyką miodu naturalnego w oparciu o nowe media, z wykorzystaniem reklamy GoogleAdwords, gifów – krótkie videorelacje oraz elementami rywalizacji pomiędzy uczestnikami projektu.
Fundacja “Instytut Innowacji”